In Fécamp wordt tot op de dag van vandaag een wereldberoemd drankje gestookt. Zoals ze het zelf noemen: la grande liqueur française Bénédictine D.O.M. Voor minder doen ze het niet. De distilleerderij bevindt zich in het Palais Bénédictine. Een spuuglelijk neogotisch gebouw daterend van eind negentiende eeuw waar geen Benedictijn ooit gewoond heeft. De Benedictijnen, waarnaar zowel de liqueur als het paleis zijn genoemd, hebben tot de franse revolutie (1789) op die plek een abdij gehad. Maar zoals het indertijd met veel kloosters is gegaan, is de abdij verwoest en de monniken moesten – voor zover ze al niet onthoofd of gevangengezet werden - hun heil ergens anders zoeken. Een van de monniken nam op zijn vlucht het recept van een al in 1510 ontwikkeld en zeer bijzonder drankje mee. Hij gaf het recept in bewaring aan een Fécampse koopman. Die bewaarde het zo goed dat pas in 1863 zijn kleinzoon het recept weer opdiepte. Kleinzoon bleek over een ware handelsgeest te beschikken (en wat familiegeld). Hij gaf opdracht het paleis te bouwen, liet er een complete stokerij in plaatsen en vermarkte uitermate gewiekst het drankje, dat de hele wereld kent als Dom Bénédictine. In 1510 kregen de monniken het te drinken als ze ziek waren, tegenwoordig is dat excuus niet meer nodig om ervan te genieten!
Het paleis is te bezoeken en er wordt een leuke rondleiding aangeboden, die natuurlijk eindigt met een kleine proeverij. Prima bestemming voor een koude natte decembermiddag.
P.S. voor de taalpuristen onder ons: Dom (zonder puntjes) is of de afkorting van dominus (heer) en wordt dan gebruikt als titel voor priesters of de afkorting van domus (huis) zoals bv in de Dom van Utrecht. D.O.M (met puntjes) staat voor Deo Optimo (et) Maximo en betekent ‘voor de Heer, de beste, de allerhoogste’ én is een motto van de Benedictijnen. De liqueur is dus noch een priester, noch een huis…
En dom is natuurlijk altijd ook nog niet slim.
Reactie schrijven
Jan (zaterdag, 28 december 2024 13:23)
Geniet ze