Wat hebben de Etrusken en de schilder Raffael met elkaar te maken? Van beiden zijn kunstwerken te bewonderen in Perugia (Umbrië). Deze dagen logeren we in de buurt van Perugia op een Agriturismo met restaurantje en zwembad (dicht). We blijken de enige gasten en het is heerlijk rustig met wederom prachtig uitzicht. Ons onderkomen is duidelijk afgestemd op hete zomers (weinig ramen en daarmee niet zoveel sfeer binnen), maar zoals gezegd de omgeving maakt alles goed!
Terug naar de Etrusken en Raffael. De Etrusken leefden in Umbrië in de zesde en zevende eeuw voor Christus en waren al ‘beschaafd’ toen de Romeinen nog in berenvellen rondrenden (aanname!). In 280 BC versloegen de Romeinen (inmiddels netjes gekleed in hun toga’s) de Etrusken en de rest is geschiedenis. In Perugia zijn twee mooie bouwwerken van de Etrusken overgebleven. De eerste is een immense poort waardoor je de stad binnenkomt (komende vanaf het noorden) en de tweede is een waterput van een meter of dertig diep. Op straatniveau zie je een bescheiden putje. Onder de grond kijk je je ogen uit. En word je nat…
Raffael (vooral bekend van zijn schilderijen in het Vaticaan) heeft in 1505 een altaarstuk gefrescoed (nieuw werkwoord) op de muur van de kapel van San Severo. Alleen het bovenste gedeelte van de schildering is van Raffael, de onderste heiligen zijn in 1520 geschilderd door zijn leermeester Perugino (die eigenlijk Vannucci heette, maar bekend werd onder zijn bijnaam, ‘van Perugia’). Voor de kapel geldt hetzelfde als voor de put. Van buiten niks, van binnen…
Trouwens nog een overeenkomst: bij beide waren we nagenoeg de enige bezoekers.
Reactie schrijven