Mozaïek, kerk, mozaïek…

Zeg je Ravenna, dan zeg je mozaïek! Het is werkelijk onvoorstelbaar wat de vroege christenen (we hebben het over de 5e en 6e eeuw na Christus) voor elkaar hebben weten te krijgen. Zowel wat betreft het bouwen van kerken (veel!) als het knutselen met miljoenen mozaïieksteentjes (nog meer!). Ze hebben zowel het oude en nieuwe testament in mozaïek uitgebeeld. Opdat iedereen het ware geloof maar tot zich nam.

 

PS ik houd me zelf verre van de kwalificatie ‘ware geloof’; voor mij zijn er net wat te veel godsdienstoorlogen gevoerd. In deze blog beperk ik me tot de kunst van het mozaïeken.

 

En het moet gezegd…niet alleen de Romeinen waren daar dus goed in! Vind je in Pompeï en omgeving voornamelijk scrabeuse afbeeldingen. In Ravenna is de meer kuise invloed van het Christendom onmiskenbaar. Prachtig om te zien hoe God, Jezus en alle (tot dan bekende) heiligen aan de hand van plaatjes werden overgebracht op een bevolking die grotendeels analfabeet was. Inclusief hel en verdoemenis. Misschien een aanpak die succesvol kan zijn om het huidige niveau van begrijpend lezen in het Nederlandse schoolsysteem te verbeteren?

 

PS het mooiste voorbeeld van die mozaïekkunst vind je net even buiten Ravenna in de Basilica Sant’Apollinare in Classe (foto 1 en 2). Maar als je helemaal tot in Ravenna bent gekomen, kunnen die paar kilometer er ook nog wel bij, toch? En als je toch in (de buurt van) Ravenna bent…waag je eens aan de lokale specialiteit ‘piadina’: een soort van platte pannenkoek gevuld met ‘wat je maar wilt’. Een goed en net wat minder vet alternatief voor een pizzapunt. Heel Romagna is er trots op.


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Carin (vrijdag, 10 mei 2024 09:03)

    Prachtig die mozaïeken. Dan moeten we in Eijsden nog flink oefenen….